Uit het dagboek, dat de vader over Frits bijhield, van juni 1942 tot april 1944 staat, na een bezoek aan Frits in de Scheveningse gevangenis:
“Het eerste teken van het contact met de familie had Frits na de geboorte van Monica Thier, 7 augustus 1942, ontvangen, daar moeder de gelukkige gedachte had gehad een annonce naar de gevangenis te sturen. Toen hij dit zag was hij aangedaan en huilde even”.
- Het geboortekaartje van Monica Thier op 07-08-1942
- In oktober 2018 haal ik er een verborgen bericht uit.
Een codebericht geschreven door Frits van der Schrieck. Hieronder de foto met de twee kanten van het codebericht.
- Gevangen zijn in het Oranje Hotel betekent, géén post ontvangen of zelf mogen schrijven.
- Codebericht uit Oranjehotel na 81 jaar ontrafeld
Oranje Hotel, Untersuchungsgefängnis Scheveningen, Zelle 586

Untersuchungsgefängnis Scheveningen, Zelle 586 is blauw omcirkeld, rood vlakje is de dodencel nummer 601. De cel ‘van Frits’ is er dus anno 2019 niet meer, na de verbouwing tot Nationaal Monument Oranje Hotel, zijn de cellen buiten het rode vierkant verwijderd.
Een voorbeeld van het uittreksel, gemaakt door Frits van der Schrieck,vanuit de Gevangenis Scheveningen, in laatste halfjaar 1942: ‘Handboek van het Staatsrecht’, door Mr. C.W. van der Pot, 1940.


Aan het licht gebracht. Onthullingen in het NM Oranjehotel
Hoe maak je overgestucte inscripties weer leesbaar, kraak je een code of identificeer je slachtoffers van de Duitse bezetting? Florentijn van Kampen (Radboud Universiteit), Joris Dik (TU Delft) en Els Schiltmans (Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht) vertellen deze middag over hun onderzoeken in het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jean-Pierre Geelen (Volkskrant) leidt het gesprek.