Boek “de Onzichtbare Musketier”

Nieuw bij uitgeverij PROMINENT:
Frits van der Schrieck: De onzichtbare musketier

boekomslag-01

Al snel na de Duitse bezetting in mei 1940 ontstonden overal in Nederland verzetshaarden. Zo’n broedplaats van verzet was het Leids Studenten Corps. De musical en de film Soldaat van Oranje naar het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema geven een mooi en treffend beeld van het doorzettingsvermogen en vrijheidsdrang in dit milieu, waarin Frits van der Schrieck een belangrijke rol speelde. Hij was met Hazelhoff lid van de jaarclub ‘De Musketiers’ van de Leidse studentensociëteit Minerva.

Frits van der Schrieck is de hoofdpersoon van dit boek. Het is het verhaal van iemand die haast onzichtbaar zijn werk in het verzet deed. Hazelhoff schrijft: “Frits bezat de unieke gave nergens op te vallen. Om die reden hadden wij hem vroeger als Leidenaars dikwijls verwaarloosd; we vergaten hem uit te nodigen en na een feestje wist niemand zeker of van der Schrieck van de partij was geweest. Hieraan nam hij geen aanstoot, en onder de Duitsers zag hij de onschatbare waarde ervan spoedig in. De bezetting lág Frits. Hij was erin opgebloeid van kleurloze jongen tot een doelbewuste man, met een felle, zuivere houding. Zijn speciale talent wendde hij aan om de mof op iedere denkbare wijze het leven zuur te maken.”
Zo verzamelde hij informatie over de Duitsers en zond deze door naar Engeland, hielp hij gestrande Engelse piloten onderduiken, en deed hij mee aan sabotage- en liquidatieactie’s. En bovenal was hij ‘de man van de vluchtwegen’. Talloze Engelandvaarders en verzetsmensen hielp hij — onder meer via de Van Niftik-route – de grens over.

Van der Schrieck werd door de Duitsers opgepakt, maar wist op bijzondere wijze de verschrikkingen van zijn gevangenschap te overleven. Na de oorlog maakte hij carrière als jurist bij Shell en overleed in 1999 op 82-jarige leeftijd.

Dit verhaal over ‘de onzichtbare musketier‘ is een spannend en avontuurlijk relaas over Frits van derSchrieck en talrijke andere doortastende jonge mensen in hun verzet tegen onderdrukking en bezetting.


Frits van der Schrieck
De onzichtbare musketier
Achter de schermen van Soldaat van Oranje
Uitgeverij PROMINENT
234 pagina’s €21,50
ISBN: 978-94-92395-23-8

Miriam