Het Englandspiel

‘De ooievaar van Frederik en Anton’

Gevangenis Haaren: 12-03-1943De briefkaart

Het Englandspiel 01

Klik voor een vergroting

De uitgeschreven tekst

Liefste Frits,
Vrijdagmiddag Het bezoek van gisteren zal jou wel goed hebben gedaan als het je niet te veel heeft vermoeid ten minste, want je hebt toch nogal fijn en was al moe van het naar beneden brengen. Wij zijn erg blij dat we je hebben gezien. In je gezicht heb je er nog nooit zoo best uitgezien. En dat uitingen uit je oogen doen zoo goed aan. Ik doe alles wat ik kan om de operatie te bevorderen. Volgens Luyt is er geen sprake van t.b.c.; ik belde hem daarvoor gisteren nog op. Je kunt daarom gerust zijn. Direct gevaar is er ook niet. Ben verbaasd dat het toch juist is van Ernst want Paul en de anderen konden het niet geloven en heb ik er verder over gezwegen. Ik kan niet met de bloote mededeling omtrent je pa volstaan. Hoor daar t.z.t. wel meer van. Misschien dat ik nog eens iets verneem van den ooievaar van Frederik en Anton, die het beiden erg goed maken, evenals de kleine Monica die zoo lief kan lachen en steeds grotere gelijkenis met Riet krijgt. Moeder is doorgegaan naar Grootmoeder nadat we bij de familie in Den Bosch koffiedronken. Om twee uur ging ik door naar Utrecht waar ik bij Riet, Hannie en Piet ook de familie uit Ede en Hannie Allard trof. Van allen hartelijke groeten. Oom Koos wil nog wel eens schrijven. Vanmiddag naar Loeff, morgen Amsterdam en zoo vliegen de dagen. Heb je goed geslapen? Ik wel, was moe. Zeker tevreden over het meegebrachte? Stevige zoen van allemaal.


Hier staat dus dat onze vader en grootvader, al begin maart 1943, afwisten van ‘Alle parachutisten zitten hier’ in Haaren. Dit is een onderdeel van het ‘Englandspiel’.

Ernst = Ernst de Jonge
Paul = Paul Renardel de Lavalette
‘De ooievaar’ = Dokter M.J.E.M. Steijns, gijzelaar te Haaren

  • Kijk naar het poststempel, 12-03-1943
  • Adriën (Broer) Moonen, schreef aan zijn familie (clandestien) over ‘Het lijntje met de Engeltjes’. Hiermee bedoelde hij: ‘Is er een lijn met de Engelsen, vanuit Haaren’?
  • Frits en zijn vader wisten dus al begin maart dat Ernst de Jonge, gevangen zat in Haaren
  • Frits kende Ernst de Jonge van zijn studie in Leiden en uit het verzet
  • Frits en zijn vader stonden in contact met Dr. M.J.E.M. Steijns, gynaecoloog. Vandaar ‘de ooievaar’
  • Dr. Steijns was bij de geboorte van Frederik en Anton. Twee zoons van de oudste zus van Frits. Ze kenden elkaar
  • Dat Paul Renardel de Lavalette het, via de vader van Frits, nu ook wist

Paul stond in nauw contact met Gerhard Coutinho, beide zijn mede studiegenoten van Frits en ‘Musketiers’. Gerhard Coutinho en Paul Renardel de Lavalette kenden Allard Oosterhuis en Derk Boerema (Groep Zwaantje) al zeker vanaf 1940.

Bron: Nationaal Archief, Min. v.J.L., invloed. Nr. 11511, rapport nr. Vr. 225, datum 22-07-1943 (inzake verhoor Hoets): ‘Coutinho, Gerhard, staat in verbinding met iemand die berichten naar Engeland doorgeeft’.

Hans Hoets, woonde op de Frankenslag, een paar huizen verder dan Frits, het waren buurjongens.

Miriam